Onze lieve Vrouw Kapel Zegge

Kapel

Bouwjaar: 1922

Architect: Jacques van Groenendael

De O.L. VROUW VAN ZEGGE KAPEL is ook Neo gotische stijl gebouwd

De kapel heeft een bedevaartstraditie die teruggaat tot de vijftiende eeuw.

De in 1922 gebouwde kapel sluit qua hoofdvorm aan bij de voorgaande kapel. De kapel met een schip van drie traveeën is voorzien van een westtoren op vierkante basis, een driezijdig gesloten transept en een vijfzijdige koorsluiting. De daken van schip, dwarsbeuk en torenspits zijn gedekt met leien in maasdekking.

De gevels zijn opgetrokken uit baksteen en voorzien van steunberen met afzaat. Hier tussen spitsboogramen met glas in lood. De toren met hoofdingang is gesitueerd aan de straatzijde. De toren is gebouwd als een in het muurwerk iets vooruitspringende bouwmassa en vormt als zodanig een spitsboogportiek voor de eiken paneeldeur met smeedijzeren beslag.

Aan weerskanten hiervan een klein spitsboograam en op de hoeken van het schip steunberen. Onder de spits heeft de toren aan alle zijden een blinde spitsboog. Op de torenspits is een bewerkt smeedijzeren kruis geplaatst. Het noordelijke transept heeft alleen ramen, het zuidelijke heeft nog een tweede eiken toegangsdeur met siersmeedwerk, als bovenlicht een spitsboog met baksteen vorktracering. Het inwendige is opgetrokken in schoonmetselwerk met wit geschilderde vlakken waarop florale motieven. De vloer is betegeld in donkerrood met geblokt randpatroon. De bakstenen graatgewelven zijn eveneens versierd met blad en bloemmotieven. Tussen de lisenen die de bandribben ondersteunen bevindt zich een gepleisterde lambrisering. Deze was gedecoreerd met sjabloonschilderingen, maar is rond 1992 overgeschilderd.

De Kapel ANNO 2009

De glas in loodramen zijn voorzien van figuratieve voorstellingen in stervormig medaillon. Deze bevatten scènes uit het leven van Jezus en Maria, zoals de geboorte van Maria en het lijden van Christus, de Wederopstanding, Maria Hemelvaart en haar kroning in de hemel. De aandacht is centraal gericht op een beeld van de Madonna met Kind in een glazen stolp. Het is een zeventiende eeuws beeld van Vlaamse herkomst.

De zilveren ex voto’s uit de vorige en deze eeuw, zijn recent merendeels overgebracht naar de tegenover de kapel gesitueerde kerk.

Onze parochiekernen

Rucphen

Schijf

Sprundel

St. Willebrord

Zegge