Skip to main content

Overweging van pastor Wim van Reen

Wees op uw hoede, wees waakzaam, want je weet niet wanneer het ogenblik daar is. Al meer dan 8 maanden zijn we op onze hoede, zijn we waakzaam, letten we op, kijken we uit, houden we ons aan de regels. Want we weten niet wanneer het coronavirus ons treft.

Vorige week woensdag, hoorde ik dat ik in de buurt was geweest van iemand die even later positief op corona was getest. De GGD vertelde me, dat ik vanaf het moment van contact 10 dagen in quarantaine moest. Ik was van tevoren al waakzaam, en werd het nog meer, bleef binnen en meed contacten.

We zijn al meer dan 8 maanden voor corona op onze hoede en waakzaam. De rek begint er wat uit te gaan, we snakken naar meer ruimte, meer vrijheid, meer samen, meer normaal. We zouden graag deze waakzaamheid willen laten varen.

De Advent is begonnen, we gaan op weg naar Kerstmis. Jezus roept ons op om op een andere manier waakzaam te zijn. Die waakzaamheid is een andere dan die we dagelijks beoefenen.

We waren altijd al waakzaam, want we doen de deuren op slot, we hangen camera’s op om verdachte personen en handelingen te zien, we letten op dat onze kinderen niet in 7 sloten tegelijk lopen, dat ze zich netjes en fatsoenlijk gedragen en goeie mensen mogen worden. We letten ook op wat we eten, dat we voldoende bewegen. Waakzaamheid is overal.

Maar veel van die dagelijkse waakzaamheid gaat over onszelf, onze eigen veiligheid, eigen gezondheid. En we willen voorkomen dat bepaalde dingen ons overkomen. We zijn bezig met onszelf en met dingen die niet mogen gebeuren.

De waakzaamheid van Jezus komt voort uit de grondregel: bemin God en je naaste als jezelf. Waakzaam zijn bij Jezus wil zeggen: zorg niet alleen goed voor jezelf en niet alleen voor jezelf, maar let ook op of het anderen goed gaat, sta hen bij, help hen.

Waakzaam zijn bij Jezus wil zeggen: niet alleen dingen willen voorkomen maar zorgen dat dingen gebeuren. Waar je vrede kunt brengen doe je dat, waar je recht kunt spreken doe je dat.

Waar veel van onze dagelijkse waakzaamheid gericht is op ons eigenbelang en op het voorkomen van dingen, keert Jezus het om, zoals God altijd de wereld op zijn kop zet: wees waakzaam, let goed op elkaar en zorg ervoor dat dingen wel gebeuren, zorg ervoor dat wat we doen uit liefde geboren wordt.

In de Advent worden we op een nieuwe manier waakzaam, we steken elke week een ander lichtje aan, en groeien toe naar de geboorte van het licht, het kerstkind in de kribbe, het kind dat van God uit ons komt leren over waakzaam zijn. Laat onze waakzaamheid er dan een zijn, dat we ook ons eigen een licht ontsteken, voor de wereld, een lichtend vuur dat nooit meer dooft. We gaan naar dat licht, dat in de wereld komt, en vanuit de kribbe stralen zal. Wees op uw hoede, zet je ogen open, want onze Redder zal geboren worden.

 

X