Skip to main content

Overweging 3e Advent:

Twee jongeren in Arnhem verzamelen sjaals, mutsen, handschoenen en truien. Ze leggen ze in een recyclebare plastic zak op parkbanken door het centrum van de stad. Op de zakken staat de tekst: ik ben niet kwijtgeraakt. Neem mij mee als je het koud hebt. “We willen graag helpen,” vertelt een van hen. “Er is best wel veel narigheid en ellende, en dit is een kleine bijdrage aan een mooiere wereld.”

Ze plaatsen een oproep om kleren te doneren op facebook en wanneer ze voldoende binnen hebben, gaan ze pakketjes samenstellen om op de banken te leggen. Onder het motto “help je medemens de kou door”, doen zij dit al enkele jaren. “Het is een klein gebaar, zeggen ze, en het brengt mensen samen”. Het maakt hen niet uit of het om daklozen gaat of om iemand met een goeie baan en mooi huis, die het toevallig koud heeft.

Mensen vragen aan Johannes de Doper, die hen aanspoort om zich te bekeren, om zich een nieuw leven aan te meten, wat moeten we doen? Zijn antwoord is even simpel als doeltreffend: wie dubbele kleding heeft, laat hij delen met wie niets heeft. Wie voldoende voedsel heeft, laat hij hetzelfde doen.

De jongens in Arnhem zullen waarschijnlijk geen idee hebben van deze evangelielezing, noch zullen ze weten wie Johannes de Doper is. Maar ze laten hun hart spreken, en hun harten kloppen voor hun medemensen. De vraag: wat moeten we doen? Hebben zij beantwoord.

De mensen die naar Johannes komen luisteren, worden door zijn woorden aangeraakt in hun hart. Velen leiden een leven dat geen voldoening meer geeft. Mensen zijn vooral bezig met hun eigen zorgen, met hun eigen problemen, maar zijn de verbinding met anderen kwijt aan het raken. Het leven begint voor hen leger en leger aan te voelen.

 

Johannes schetst hen een wereld waarin het anders zal gaan. Die wereld kan bij Johannes beginnen als mensen zich laten dopen, maar de echte omwenteling komt later. Want Na hem komt er iemand die groter is dan hij. Die Ander zal hen dopen met heilige Geest.

Heilige Geest is de kracht van God die ervoor kan zorgen, dat wij niet langer alleen met onszelf bezig zijn. Het is de kracht die ons in staat stelt om onze ogen en ons hart te openen voor de zorgen en vragen van anderen.

Wanneer iedereen die heilige Geest ontvangt, is de kracht van boven in alle mensen neergedaald. Die zorgt ervoor dat niemand zich enkel bezighoudt met zichzelf, maar dat wij samen ontdekken hoe wij met elkaar verbonden zijn in liefde, goedheid en vrede.

Toen ik hoorde over de twee jongens in Arnhem, ging mijn hart open. Als je je geloof in het goede in mensen in deze tijd aan het verliezen bent, kan de kleine simpele daad van deze twee jongemannen, je geloof in de goedheid herstellen. Je kunt voelen hoe hun gift op de parkbankjes ook iets met jezelf kan doen. De heilige Geest kan even door je heengaan, en je aanraken met de goedheid die deze twee jongens hebben laten zien.

Mensen stelden Johannes de vraag wat moeten we doen. Wij kunnen die vraag zelf in deze onzekere tijden ook stellen: wat moeten we doen? Wat is nodig om de wereld een beetje mooier te maken? Waar doen we goed aan? Johannes zegt: als je dubbele kleding hebt, deel dan met wie weinig heeft. Heb je genoeg te eten, deel dan met anderen. Eigenlijk is het antwoord op al onze vragen een simpele oefening. We moeten er alleen voor zorgen, dat wij goede beoefenaren ervan worden.

Verheug U, Gaudete, klinkt het vandaag, het licht is in aantocht, het kind zal geboren worden, ons hart zal open gaan. Verheug U, want de goedheid in mensen is nooit weg geweest. We moeten het soms alleen even afstoffen. Twee jongens geven het goede voorbeeld. Amen

X