Skip to main content

Mariakapel Zegge tijdelijk dicht na brand

De Mariakapel tegenover de kerk in Zegge is tijdelijk gesloten na een brand die daar maandagnamiddag heeft gewoed. Vermoedelijk is dat gebeurd nadat onverlaten kaarsjes hadden aangestoken in een antieke kast.

Pastoor Hans van Geel zegt dat maandag de zoon van de restauranteigenaar van Kerkzicht rook uit de kapel zag komen. Ter plaatse bleek brand te zijn, waarna de brandweer werd gealarmeerd. Volgens Van Geel is door de brand flink wat rook- en roetschade ontstaan. De antieke kast is beschadigd en een muur gebladderd. “Gelukkig is het altaar bespaard gebleven van het vuur. Dat is helemaal van hout. Als dat in brand was gevlogen, waren de gevolgen helemaal niet te overzien geweest.”

De kapel is tijdelijk gesloten voor herstel- en schoonmaakwerkzaamheden. Donderdag wordt er aangifte gedaan bij de politie. Voor zover bekend zijn er geen camerabeelden beschikbaar van de eventuele daders. De pastoor spreekt van een ernstige situatie. “Ik zou graag willen weten wat de motivatie is geweest om dit te doen”, zegt hij. Van Geel kan niet inschatten hoe lang de kapel gesloten zal blijven.

In de kapel kan iedere dag door mensen die daar behoefte aan hebben een kaarsje worden opgestoken. Iedere dinsdagavond wordt er een viering gehouden, maar die van afgelopen dinsdag werd na de brand van maandag verplaatst naar de kerk. De Mariakapel heeft een belangrijke plaats in de gemeenschap van Zegge, vooral ook in de jaarlijkse Meimaand. Dan komen er meer dan tienduizend bedevaartgangers naar Zegge. De afsluiting van de Meimaand vindt plaats met een plechtige processie.

De Dorpsraad Zegge zegt de vermoedelijke brandstichting te triest voor woorden te vinden. “Zo mag er niet met ons erfgoed omgegaan worden We dienen allemaal respectvol om te gaan
met onze kapel en de kerk.” De Dorpsraad vraagt mensen die eventueel iets meer weten hun verantwoordelijkheid te nemen en dit te melden bij de politie.

X